De Grote Rekendag 2019

Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek!
Dit jaar is het thema ‘Uit verhouding’. Kinderen verkennen tal van situaties waarin de verhoudingen niet kloppen.

Allereerst zijn er heel veel leuke foto’s meegenomen door de kinderen rondom dit thema.
Wij starten de dag met de prijsuitreiking. In iedere groep een winnaar, maar voor alle wedstrijddeelnemers een traktatie.

Groep 1 en 2

In groep 1 en 2 worden bedden voor de knuffels gemaakt. Past de knuffel in mijn bed?
Ook meten wij met een touwtje of onze lichaamsdelen even lang zijn. Begrippen als even lang, langer, korter, even groot worden gebruikt. En dan doen wij een schaduwspel. Hoe komt het, dat mijn schaduw net zo groot is als mijn juf?

Groep 3 en 4

En in groep 3 en 4 is het onderwerp ’Wie woont er achter dat deurtje?’
Wie zou daar wonen?
Hoe groot is alles in het huis?
Buiten schatten de kinderen hoeveel stappen zij denken te zetten om bij de afgesproken lijn te komen.

Groep 5 en 6

En in groep 5 en 6 wordt van alles voor de Grote rekenreus gemaakt. Zijn bril, spelletjesdoos, huis, schoenen enz. Alles moet drie keer zo groot zijn. Er wordt wat afgemeten in de school.

Groep 7 en 8

In groep 7 en 8 doen wij opdrachten over verhoudingen. Hoe ontstaan schaduwen en wanneer wordt een schaduw groter. Met dozen als achtergrond wordt gemeten wat er met de schaduw gebeurt als blokkentorens dichter/verder weg van het zaklamplicht worden gezet.
En hoeveel kippeneieren passen er in een struisvogelei. Grote/ kleine kip nabouwen met blokjes. Hoeveel blokjes voor de kleine kip en hoeveel bij de grote kip?
Uiteindelijk zet iedere groep een deel van hun werk in de hal. Leuk om te zien hoe verschillend het thema in de groepen is uitgewerkt.

Delen: