6. Inhoud van ONS onderwijs

Om tijdens de gehele schoolperiode alle door de overheid gestelde doelen aan de leerlingen aan te bieden, maken we gebruik van goede lesmethoden die een breed  onderwijsaanbod bieden. Wij geloven dat ieder mens is geschapen door de Heere God als uniek schepsel met eigen gaven en vermogens. Van ieder wordt verwacht naar vermogen te handelen, te leren en (samen) te werken. Iedere leerling mag ontwikkelen, groeien en bloeien vanuit de gaven die zijn ingeschapen, zoals kiemkracht in een zaadje ligt opgesloten en groei bewerkstelligt. Als team stimuleren we leerlingen om als rentmeesters aan de slag te gaan met hun talenten, zodat deze renderen.

Activiteiten in groep 1 en 2

Het aanbod in groep 0, 1 en 2 kan het best als ‘lerend spelen’ omschreven worden. Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) is het leerconcept op basis waarvan gewerkt wordt. Deze manier van werken wil leerlingen in een betekenisvolle context actief laten leren. Daarbij richt de leerkracht zich op het aanbieden van lesstof die net boven het beheersingsniveau ligt.
Gestreefd wordt alle ontwikkelingsgebieden voldoende aan bod te laten komen.

Het betreft de volgende gebieden:

  • godsdienstige vorming (Bijbelverhaal, gebed, zingen, gesprek, verwerking)
  • zintuiglijke ontwikkeling (bewegen, spelen, knippen, e.d.)
  • taalactiviteiten (voorlezen, luisteren, spelen met letters, e.d.)
  • werken met ontwikkelingsmateriaal (in groepjes werken aan opdrachten met klei, papier, karton, verf, e.d.)
  • bewegingsactiviteiten (buitenspel, gymlessen in het speellokaal)
  • spelen in hoeken (themahoek, bouwhoek, luisterhoek, leeshoek, zand-watertafel, knutselhoek e.d.)
  • expressieactiviteiten (muziek, spel, tekenen, e.d.)
  • sociale ontwikkeling (kringgesprek, opruimen, orde, omgang met elkaar, aankleden, e.d.)

Activiteiten in groep 3 en 4

Nadat in groep 1 en 2 duidelijk gewerkt is aan het verwerven van basisvaardigheden, wordt in groep 3 en 4 meer klassikaal lesgegeven in o.a. lezen/taal, rekenen en schrijven. De lessen voor expressie- en bewegingsonderwijs zijn ook verweven in de schoolweek in alle groepen.

Op twee middagen worden activiteiten volgens het OGO-principe georganiseerd rondom thema’s, waarbij de onderwijsdoelen voor natuuronderwijs, verkeer, zelfredzaamheid en wereldoriëntatie bereikt worden.

Activiteiten in groep 5-8

In de bovenbouwgroepen wordt het vakinhoudelijke onderwijs op de hoofdvakken verdiept en uitgebreid. Tevens worden er ook meer vakgebieden aangeboden zoals aardrijkskunde, natuur & techniek en geschiedenis. Het aanleren van studievaardigheden en informatieverwerking worden gecombineerd met computervaardigheden en de zaakvakken. De opdrachten die de leerlingen uitvoeren zijn betekenisvol en bieden veel mogelijkheden voor actualiteiten, burgerschap en eigen inbreng.

Op een aantal woensdagen verspreid in het schooljaar  wordt er voor de leerlingen van de groepen 5 t/m 8 een doemorgen georganiseerd.
Als extra activiteiten in groep 8 kunnen nog worden genoemd: deelname aan projecten, de schoolbezoeken, het EHBO-examen en de afscheidsactiviteiten. 

Godsdienstige vorming

De bestaansgrond van onze school is het geloof in God de Vader, Zijn Zoon Jezus en de Heilige Geest, zoals is verwoord in het Woord van God, de Bijbel. Het volgen van de Heere God en Hem dienen als onze Koning is het doel van ons leven en ons opvoeden. Het is onze hartenwens dat al onze leerlingen de Heere God leren liefhebben en gehoorzamen in een leven tot lof en eer van de heilige God.
De inhoud van ons geloof en belijden wordt op onze school uitgedragen in Bijbelvertellingen en gedurende de gehele schooldag in ons lesgeven en onze manier van leven. Aan de hand van de methode “Hoor het Woord“ worden de Bijbelvertellingen vormgegeven. Naast de Bijbelvertellingen worden de leerlingen ook onderwezen in kerkgeschiedenis, leren ze psalmen en/of worden vragen en antwoorden van de Heidelbergse Catechismus aangeleerd/behandeld.

Psalm-, tekst- etc. leerrooster

Op maandagmorgen (m.u.v. de maandag na een vakantie) wordt er door de leerlingen van de groepen 3 t/m 8 een uit het hoofd geleerd psalmvers opgezegd of gezongen. Daarnaast worden er ook enkele gezangen aangeleerd (die achter de psalmen staan) en worden Bijbelteksten en/of Heidelbergse Catechismus vragen/antwoorden gememoriseerd.

Bij de psalmen en gezangen gaan we uit van de berijming van 1773. Bij de teksten gaan we uit van de Statenvertaling.

Burgerschapsonderwijs

De gerichtheid op God en Zijn Woord onderstreept het belang van onze liefde voor en gerichtheid op ieder om ons heen. We zien het als onze expliciete opdracht om dienstbaar te zijn aan en zorg te dragen voor ieder in en rondom onze school. De overheid vraagt van scholen dat zij leerlingen vormen tot verantwoordelijke personen die met gevoel voor identiteit, respect en vertrouwen kunnen deelnemen aan de levensbeschouwelijk pluriforme en democratische maatschappij. Burgerschapsvorming doet een beroep op hoofd, hart en handen. Het gaat bij burgerschapsvorming om het ontwikkelen van gewenst gedrag door het verwerven van kennis en het ontwikkelen van attituden, vaardigheden en reflectie. In de lessen waarin burgerschap aan de orde worden de kernwoorden identiteit, participatie en democratie. De leerlijn Burgerschap van de (SLRO) geeft ons een doorgaande lijn en overzicht van alle lessen en activiteiten waarin burgerschap aan de orde komt. Niet alleen het kennen, maar ook het oefenen in vaardigheden en attitude dragen bij aan goed burgerschapsonderwijs. Zowel bij schoolactiviteiten als externe activiteiten kunnen goede oefeningen zijn.
Enkele voorbeelden van burgerschapsonderwijs: gastlessen o.a. Halt, vredeseducatie, leerlingenraad, lessen wereldgodsdiensten, Pannenkoekendag, opschoondag Krimpenerwaard, betrokkenheid op de ouderen in Stolwijk rond de kerstvieringen.

De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen en ze leren respectvol om te gaan met verschillen in opvattingen van mensen, met daarbij aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit. Aan seksualiteit en seksuele diversiteit besteden we aandacht in de lessen gericht op de seksuele voorlichting in alle groepen. Hiervoor gebruiken wij de methode ‘Wonderlijk gemaakt’.

Cultuureducatie

Cultuureducatie heeft binnen ons lesprogramma een vaste plaats gekregen. Er is een leerlijn opgesteld waardoor in iedere groep aandacht wordt besteed aan kunst-, erfgoed- en media-educatie. De meeste excursies zullen een directe relatie met deze educatie hebben.

Techniek

Op de ONS wordt gewerkt met de methode ‘Wijzer door de natuur @ techniek’ die dekkend is voor de kerndoelen op het gebied van techniek. We geven techniek een structurele plaats binnen de lessen geven, maar ook tijdens de doemorgens. 

Informatie en Communicatie Technologie (ICT)

Computers, digiborden, tablets en andere ICT-toepassingen bieden mogelijkheden om ons onderwijs te ondersteunen of te verbeteren. Daarom wordt in iedere groep hiervan gebruik gemaakt. Op de Oranje-Nassauschool is een gefilterd netwerk aanwezig. 
De groepen 3 t/m 8 verwerken de lesstof van de vakgebieden rekenen, taal en spelling op de “Snappet-tablet’ (groep 3 alleen rekenen). De adaptieve verwerkingswijze komt tegemoet aan de individuele leerbehoeften.

De belangrijkste toepassingen

ICT wordt vooral ingezet om leerlingen zelfstandig, op hun eigen niveau en in hun eigen tempo te laten werken. In het kader van informatie verwerven en verwerken zien wij ICT als een aanwinst. De gevonden informatie kan op veel verschillende manieren verwerkt worden, waarbij ook de computer vaak weer een handig hulpmiddel kan zijn. Om ICT werkelijk te integreren in ons onderwijs werken we volgens de principes van Betekenisvol Leren. Computervaardigheden worden aangeleerd door ze direct toe te passen.

Kritisch Mediagebruik

Binnen het onderwijs proberen we de leerlingen te leren om normen en waarden toe te passen in het dagelijks leven. Op allerlei momenten worden mogelijkheden, onmogelijkheden en gevaren van media onder de aandacht gebracht. De omgangsvormen via internet en andere communicatiemiddelen zijn onderdeel van de methode Leefstijl.
Kritisch mediagebruik is ook in de thuissituatie van belang. In het verlengde van school raden wij aan voor thuis:

  • Maak (en houdt) uw kind bewust en kritisch ten aanzien van het gebruik van computer, internet, televisie, tijdschriften en andere media.
  • Maak afspraken met betrekking tot (de duur van) het gebruik van de computer en televisie en het toezicht daarop.
  • Wees betrokken op de inhoud van allerlei spellen en programma’s.
  • Denk na over mogelijk filteren van beschikbare informatie.

Software voor thuis

Op school werken we met speciale educatieve of oefensoftware, maar ook met standaardsoftware zoals Microsoft Office. Via een speciale stichting zijn gunstige licenties afgesloten voor het onderwijs. Via Schoolspot.nl kunnen (ouders van) leerlingen ook voor thuis gebruik maken van lagere prijzen. Via Schoolspot.nl kunt u zich aanmelden en aangeven dat uw kind op de Oranje-Nassauschool zit. U krijgt dan inloggegevens en kunt vervolgens via de webshop bestellen.

Voorbereiding Voortgezet Onderwijs (VO)

Huiswerk en opdrachten

Het maken van huiswerk, werkstukken en het houden van spreekbeurten/boekbesprekingen zijn vaardigheden die wij willen aanleren ter voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Uiteraard maken we ook op de basisschool direct gebruik van de geleerde vaardigheden.

Als school hebben wij een doorgaande lijn wat betreft het maken van werkstukken en het houden van spreekbeurten/boekbespreking afgesproken. Het werken met de computer wordt hierin volledig geïntegreerd.
Het hebben van een agenda (vanaf groep 6) is toegestaan. De leerlingen moeten deze zelf aanschaffen. De huiswerkplanning voor de groepen 5 t/m 8 vindt u op onze website onder huiswerk.

Ik leer leren

Aan de leerlingen van groep 8 wordt jaarlijks de cursus ‘Ik leer leren’ aangeboden om te helpen grip te krijgen op hun leren en hun resultaten.

Doorstroomtoets

Leerlingen krijgen in groep 8 een voorlopig schooladvies voor het Voortgezet Onderwijs. Dit schooladvies geeft aan welk niveau van het Voortgezet Onderwijs wij het beste bij de leerling vinden passen. Het advies komt tot stand door verschillende kwaliteiten van de leerling naast elkaar te leggen.
De onderdelen waarop wij ons advies baseren zijn:
ontwikkelingslijn van de leerling
de taakgerichtheid
de werkhouding
de zelfstandigheid

Doorstroomtoets
De leerlingen van groep 8 in februari een doorstroomtoets om zich eind maart aan te kunnen melden bij een Middelbare School.

De planning voor D.V. 2025:
·  de leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies;
·  de leerlingen maken begin februari de doorstroomtoets;
·  de leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies;
·  tussen 25 maart en 31 maart worden de leerlingen aangemeld bij een Middelbare School. 

Verschil in voorlopig advies en de uitslag van de doorstroomtoets?
Krijgt de leerling een hoger toetsadvies naar aanleiding van de doorstroomtoets geven we een hoger definitief schooladvies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies (met motivatie) niet te verhogen. Is het resultaat op de doorstroomtoets lager dan het voorlopige schooladvies dan wordt het voorlopige schooladvies het definitieve schooladvies.

Bewegingsonderwijs

Gymnastiek

Groep 1 en 2

De kleuters krijgen bewegingsonderwijs op school of in de sporthal. Op school vindt dit plaats in het speellokaal.

Het dragen van gymkleding stellen we op prijs! Gymschoenen zijn verplicht. Graag schoenen zonder veters!

Groep 3

Er wordt tot de Kerstvakantie eens per week gym gegeven in de sporthal. Daarnaast wordt er iedere middag tijd ingeruimd voor buitenspel.
In de tweede helft van het schooljaar gymen de leerlingen van groep 3 tweemaal per week. 

Groep 4 t/m 8

Het gehele schooljaar worden twee keer per week gymlessen gegeven op dinsdag en vrijdag in de sporthal. In de sporthal is het dragen van gymkleding en gymschoenen verplicht.

Locatie:
Sporthal “Het Kwartier”
Jan Steenlaan 16
2821 VB Stolwijk
(0182) 341513

Zwemmen

Tijdens het zwemseizoen (mei tot einde schooljaar) krijgen de leerlingen incidentele zwemlessen in plaats van de reguliere gymlessen. 

Op onze site vindt u een samenvatting van het zwemprotocol waarin de taken en verantwoordelijkheden van bad- en schoolpersoneel opgenomen zijn.

Locatie:
Zwembad “Ons Polderbad”
Kievitslaan 49
2821 XL Stolwijk
(0182) 341558

Gym- en zwemrooster

Het gym- en zwemrooster is opgenomen in de jaarkalender.

Delen: